Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πούτιν: Απέσυρα τα στρατεύματα -Αυτονομιστές, σταματήστε τα δημοψηφίσματα


Επειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε πως κάνει ένα βήμα πίσω στην υπόθεση της Ουκρανίας, υιοθετώντας μία πιο διαλλακτική στάση. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως απέσυρε τα στρατεύματα από τα σύνορα της χώρας, ενώ ζήτησε από τους αυτονομιστές να σταματήσουν τα δημοψηφίσματα. 


Μιλώντας έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ- πρόεδρο της Ελβετίας και επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης- ο Πούτιν ζήτησε από τους αυτονομιστές να ματαιώσουν τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας που έχουν προγραμματίσει για αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ ανέφερε οτι οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου είναι ένα βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε όμως ότι η κάλπη δεν κρίνει τίποτα αν δεν νιώσουν όλοι οι πολίτες ασφαλείς έπειτα από τις εκλογές.
 
Δείχνοντας για πρώτη φορά σημάδια διαλλακτικότητας, ο Πούτιν ανέφερε ότι απέσυρε τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Οπως είπε, οι δυνάμεις είναι πλέον «στις περιοχές όπου συνήθως κάνουν γυμνάσια», όμως αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει παρατηρηθεί «καμία αξιόλογη αλλαγή στις θέσεις των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων». 

Μιλώντας για τα δημοψηφίσματα που αυτονομιστές έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, διεκδικώντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ο Πούτιν ανέφερε ότι ζήτησε να ματαιωθούν «ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες για να γίνει διάλογος». 

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου