Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Πρώτα τρόικα - τράπεζες και μετά αναδιάρθρωση


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Μια οικονομική απόφαση εξαιρετικής σημασίας, που αν μετουσιωθεί σε πράξη αλλάζει ριζικά τις πολιτικές προοπτικές στην Ελλάδα, έλαβε χθες βράδυ το eurogroup. 


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του eurogroup και τις εξηγήσεις που έδωσε στον Τύπο ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, οι εταίροι για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος εξετάζουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα των κεφαλαίων που σήμερα βρίσκονται στο ΤΧΣ (11 δισ.) και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, είτε στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ως το 2016, είτε στην απομείωση του χρέους. 

Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν τα χρειαστούν, μετά από τα εξαιρετικά σκληρά τεστ κεφαλαιακής επάρκειας και ποιότητας κεφαλαίων στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές και κοινοτικές τράπεζες το φθινόπωρο. 

Τα 11 δισ. με αυτόν τον τρόπο μειώνουν τις πιθανότητες, στο αισιόδοξο για τις τράπεζες σενάριο, να χρειαστεί πρόσθετο δάνειο, ενώ συμβάλουν και στη μείωση των γενικότερων χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού με επίπτωση στην οικονομική πολιτική. 

Το ελληνικό επιτελείο κατέστησε σαφές και σε αυτό το επίπεδο πως ο βασικός του στόχος είναι να μειώσει στο μισό τις δαπάνες για τόκους, όχι όμως και για τις συνολικές πληρωμές (που σήμερα αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ). Η προσδοκία είναι στα πλαίσια που έχει ήδη περιγράψει το eurogroup και περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου του 2012, όπως και στα στενά περιθώρια για το οποία νωρίτερα μίλησε ο Σιμ Κάλλας.

Ο Γ. Στουρνάρας επιτέθηκε μάλιστα με σκληρή γλώσσα σε όσους ζητούν κούρεμα, λέγοντας ότι το κούρεμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και όποιος το ζητεί κάνει κακό στη χώρα που μόλις εξήλθε στις αγορές. 

Ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, αφενός φάνηκε αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ της ΕΚΤ και θα αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές αφετέρου ότι και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα μπορέσουν να καλυφθούν από τις αγορές ώστε τα 11 δισ. να επιστραφούν στους δανειστές και να μειωθεί ισόποσα το δημόσιο χρέος. Ο Γ. Στουρνάρας μετέφερε επίσης στον Τύπο πως ούτε η ΕΚΤ και ο Μ. Ντράγκι έφεραν αντίρρηση, παρά μόνο για το χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης. 

Σε σχέση με αυτή καθ’αυτή τη μείωση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως η ελληνική πλευρά έχει καταρτίσει συγκροτημένες προτάσεις, δεν τις κατέθεσε όμως στο χθεσινό συμβούλιο αφού ελήφθη η κοινή απόφαση να ολοκληρωθεί ο επόμενος έλεγχος της τρόικας και να υπάρξουν και αποτελέσματα από τα στρες τεστ. Αντιθέτως, όπως αναφέρει η δήλωση του eurogroup και σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ παρουσίασε στους εταίρους την στρατηγική της για την ανάπτυξη. 

Ο Γ. Στουρνάρας συμφώνησε απόλυτα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσίασε στο Συμβούλιο ο νέος επίτροπος για τα οικονομικά Σιμ Κάλλας, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά όσο είναι υπουργός. Στη βάση των οικονομικών στοιχείων περιέγραψε με τη σειρά του στους εταίρους το πως θα μεταρρυθμιστεί και που θα στοχεύσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, όπως ακριβώς προτείνει και η Κομισιόν. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε πως οι υπουργοί αποφάσισαν να λάβουν υπόψιν τους την δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012 για μέτρα επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους «στο πλαίσιο του επομένου ελέγχου». 

Ανέφερε κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το eurogroup πως η ελληνική πλευρά παρουσίασε την αναπτυξιακή της στρατηγική, ένα πρόγραμμα που «θα βοηθήσει την Ελλάδα να περάσει στο επόμενο στάδιο, από την σταθεροποίηση στην βιώσιμη ανάπτυξη», συμπληρώνοντας πως ένα δεύτερο πιο λεπτομερές κείμενο θα έρθει στο eurogroup αργότερα. 

Το eurogroup σε γραπτή δήλωση καλωσόρισε την επίτευξη των πρότερων δράσεων και την εκταμίευση των 6,3 δισ. από τον EFSF, ζητώντας ωστόσο από την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως είπε ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ «χωρίς το πρόγραμμα η σημερινή βελτιωμένη κατάσταση θα ήταν παντελώς αδύνατη».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ακόμα ότι: «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αποτελέσματα και τα στοιχεία του επόμενου ελέγχου μετά το καλοκαίρι, αλλά και τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πόσα χρήματα μένουν ακόμα στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν χρειάζονται ή όχι. Έτσι θα καταλάβουμε και τι χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα στο τρέχον πρόγραμμα και κατά συνέπεια θα αποφανθούμε για την βιωσιμότητα του χρέους». 

Αρνήθηκε πως η ελληνική πλευρά παρουσίασε δικό της σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και είπε ότι δεν θεωρεί αυτονόητο πως απαιτείται όντως ελάφρυνση του χρέους αλλά αυτό είναι κάτι συζητήσιμο. Ξεκαθάρισε τέλος πως υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου